Harta site-ului
Ajutor
Secretarul de stat al Ministerului Mediului a discutat prioritățile de mediu cu reprezentanții autorităților raionale și locale din Dubăsari
Secretarul de stat al Ministerului Mediului a discutat prioritățile de mediu cu reprezentanții autorităților raionale și locale din Dubăsari

Grigore STRATULAT, Secretar de stat al Ministerului Mediului, a efectuat, la data de 4 aprilie 2024, o vizită de lucru în raionul Dubăsari, unde a avut o întrevedere cu conducerea raionului Dubăsari, primari, șefa-adjunctă a Oficiului Teritorial Dubăsari al Cancelariei de Stat, ai Inspectoratului Protecția Mediului Dubăsari, și alții.
Președintele raionului dl Sergiu GRIGORIEV, a salutat prezența oficialului în sediul Consiliului raional Dubăsari.
În cadrul întâlnirii, reprezantanții au pus în discuție prioritățile Ministerului de Mediu pentru anul 2024, inclusiv în contextul procesului de integrare europeană. Un subiect vital pentru localitățile din raionul Dubăsari, cu o așezare geografică specifică de amplasare pe malurile drept și stâng al Nistrului, stârnind mai multe discuții și analize s-a referit la  gestionarea managementului deșeurilor în Zona 4, unde se regăsește și raionul Dubăsari, un compartiment care necesită schimbare radicală de viziune și concept. Proiectul ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, își propune construcția infrastructurii de management al deșeurilor. De asemenea, programul își propune crearea unui sistem modern european de gestionare a deşeurilor – cu posibilităţi reale de colectare separată şi prelucrare a tuturor categoriilor de deşeuri, dar şi cu reguli şi mecanisme clare. Totodată, conform proiectului dat vor fi procurate echipamente și utilaje pentru transport, sortare, reciclare, compostare, precum și va fi sistată activitatea depozitelor de deșeuri neautorizate.
Participanții la întrunire au vorbit și despre aspectele implementării Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023 – 2032, care își propune împădurirea a peste 130 ha și Planul de Acțiuni de realizare a acestuia pentru anii 2023 – 2028, inclusiv activitățile ce urmează a fi desfășurate pe teritoriul raionului. La capitolul dat, dl vitalie CHIRILOV, șef Inspecția ecologică Dubăsari a menționat că de comun cu conducerea raionului Dubăsari, Consiliul raional, instituții de învățământ și alte servicii desconcentrate și descentralizate în teritoriul raionului, au sădit 5000 de pieți de stejar sau 1,5 ha în Ocolul silvic Grigoriopol.
Un alt aspect important pentru localitățile dubăsărene s-a referit la exploatarea și folosința resurselor și zăcămintelor minerale.
Secretara interimară a Consiliului raional a menționat despre 3 concursuri care urmează a fi anunțate în raion ,,Râu curat de la sat la sat”, „Apa, izvorul vieții” și „Cea mai modernă, salubră și mai amenajată localitate”.
Primarii localităților prezenți la ședința dată, au abordat mai multe întrebări, probleme care necesită implicare din partea autorităților centrale pentru gestionarea eficientă și elucidarea lacunelor depistate în procesul de executare a diferitor activități de mediu, printre care și schimbarea destinației terenului, stabilirea taxelor locale pentru salubrizare, ș.a.
Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă lucrativă.
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Secretarul de stat al Ministerului Mediului a discutat prioritățile de mediu cu reprezentanții autorităților raionale și locale din Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta